SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- 3 żółtka
- 1 szklanka śmietany 30%
- 6 łyżek cukru
SUMMER LEMON
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- 3 żółtka
- 1 szklanka śmietany 30%
- 6 łyżek cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wycisnąć sok z cytryn i przelać do rondla
- Do soku dodać otartą skórkę z cytryny oraz żelatynę i dokładnie wymieszać
- Trzymać na małym ogniu do czasu aż całość się zagotuje i nie będzie grudek, mieszając cały czas
- Odstawić na bok (musi przestygnąć)
- Następnie utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę
- Śmietanę ubić i dodać do ubitej masy
- Mikserem (na najniższych obrotach) wymieszać, dodając sok z żelatyną
- Kiedy całość będzie dokładnie wymieszana, przełożyć do szklanek i wstawić do lodówki na kilka godzin
- Podawać np. z owocami, galaretką cytrynową w czekoladzie, waflową rurką, startą czekoladą