SERNIK NA ZIMNO W SZKLANCE
SKŁADNIKI (5 porcji)
- 700 g waniliowego, homogenizowanego serka z ziarenkami wanilii (4 x 175 g)
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- kilka herbatników pełnoziarnistych
- kilka świeżych truskawek
- 1 galaretka cytrynowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Serki przełożyć do miski
- Do kubka wlać gorącą wodę, dosypać żelatynę i dokładnie wymieszać
- Gdy woda z żelatyną przestudzi się, przelać ją do miski z serkiem. Wymieszać dokładnie mikserem
- Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno szklaneczek
- Następnie na ciastka wlać masę serową
- Szklaneczki wstawić do lodówki na 30 minut
- Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odstawić do przestygnięcia
- Truskawki obrać, umyć i pokroić na plasterki lub mniejsze kawałki
- Na stężone serniczki poukładać kawałki owoców i wlać przestudzoną, płynną galaretkę
- Ponownie wstawić do lodówki