WANILIOWA PANNA COTTA
SKŁADNIKI
- 200 ml mleka 3,2%
- 200 g śmietanki 36%
- 70 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka Martini Bianco (niekoniecznie)
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mleko i śmietankę wlać do rondla, dodać cukier, aromat oraz martini. (składniki można połączyć za pomocą blendera)
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyciągnąć ziarenka i dodać do składników w rondlu
- Całość gotować na małym ogniu do czasu aż cukier rozpuści się
- Gdy mieszanka będzie bardzo gorąca, ściągnąć rondel z ognia i dodać żelatynę wymieszaną z dwoma łyżkami wody
- Całość mieszać energicznie do czasu aż żelatyna całkowicie rozpuści się i połączy z pozostałymi składnikami
- Przelać mieszankę do szklaneczek lub silikonowych foremek
- Po ostudzeniu przykryć szklaneczki aluminiową folią i wstawić do lodówki najlepiej na noc
- Podawać np. z owocami, sosem owocowym lub czekoladowym, musem z jabłek lub konfiturami