Połówkę owocu obrać ze skórki i przełożyć do wyższego pojemnika
Dodać poszarpane w rękach liście mięty i zmielony kardamon
Całość zmielić blenderem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PASCHY
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę
Dodać śmietanę
Postawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Całość mieszać do czasu, kiedy masa będzie ciepła
Ściągnąć miskę z ognia
Dodać serek Ricotta i półtłusty. Całość dobrze wymieszać za pomocą miksera. Jeśli będzie dużo większych grudek zmiksować dodatkowo blenderem
Na końcu dodać, rodzynki, żurawinę oraz zmielone migdały (zmielić, pozostawiając większe kawałki) i ponownie wymieszać, już za pomocą łyżki
Przygotować niewielkie miseczki
Wyłożyć każdą czystą, mokrą gazą lub czystą, bawełnianą pieluszką
Nałożyć masę serową do miseczek, zakryć od góry kawałkami gazy lub pieluszki, która była poza miseczką
Od góry nakryć miseczkę talerzykiem, a na talerzyk postawić coś ciężkiego, np. słoik wypełniony słonecznikiem, mąką itp. Paschę wstawić do lodówki i trzymać do czasu, aż masa zrobi się twardsza i będzie można ją wyciągnąć z miseczki