KOPCZYKI RYŻOWO-JABŁKOWE POD PIERZYNKĄ

SKŁADNIKI NA KOPCZYKI (6 sztuk)
  • 2 jabłka
  • 1 woreczek ryżu
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki cukru (lub erytrotylu)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (lub ekstraktu waniliowego)
  • 2 łyżki wody
  • mleko do ugotowania ryżu
SKŁADNIKI NA PIERZYNKĘ
  • 1 białko
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka skrobi
  • 1/2 łyżeczki octu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ryż ugotować na mleku
  • Jabłka umyć, obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę
  • Przełożyć do rondelka, dolać wodę, dodać cukier (słodzik), cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy), sok z cytryny oraz cynamon. Gotować na małym ogniu do miękkości
  • Uważać żeby jabłka nie rozgotowały się na mus, mają być w kawałkach!
  • Gotowy ryż wymieszać z kawałkami jabłek i przełożyć do foremki (do pieczenia muffinek) wysmarowanej masłem
  • Przygotować pierzynkę. Składniki umieścić w małej miseczce i ubić na sztywno
  • Gdy ryż trochę przestygnie należy przykryć go przygotowaną pianką
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 3 minuty, później zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 10-12 minut