BEZGLUTENOWY SERNIK WIEDEŃSKI
SKŁADNIKI
- 1 kg sera półtłustego
- 200 g miękkiego masła
- 250-300 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 opakowanie puddingu waniliowego
- 10 jaj
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków
- Masło ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę
- Następnie do gotowej masy maślanej, dodawać kolejno żółtka, ser biały i przesianą mąkę kukurydzianą z puddingiem. Cały czas miksować
- Białka ubić ze szczyptą soli. Na końcu, gotową pianę wmieszać w ciasto, delikatnie, za pomocą łyżki lub miksera na najniższych obrotach
- Masę sernikową wylać do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką kukurydzianą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka