BEZA Z AJERKONIAKOWYM SOSEM

SKŁADNIKI NA BEZY (10 sztuk)
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA AJERKONIAKOWY SOS
  • 4 żółtka (zostały z bez)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżki spirytusu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BEZ
  • Żółtka oddzielić od białek
  • Białka ubić z solą, cukrem pudrem, skrobią i octem na sztywną masę
  • Blachę wyłożyć papierem pergaminowym
  • Nakładać na papier masę bezową robiąc okręgi o średnicy ok. 8-10 cm. (Na każdą bezę porcja z 2 łyżek stołowych)
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 25 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i poczekać aż temperatura spadnie
  • Trzymać bezy w piekarniku aż wystygną

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
  • Żółtka przełożyć do niewielkiej miski, dodać do nich cukier waniliowy i cukier
  • Całość ubić na puszystą masę
  • Do gotowej masy dodać serek i spirytus
  • Wymieszać dobrze mikserem
  • Bezy polać gotowym sosem