KOKOSANKI

SKŁADNIKI (35 sztuk)
  • 50 g masła
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do niedużego garnka włożyć masło
  • Dodać dwie czubate łyżki cukru oraz mleko
  • Kiedy cukier rozpuści się, dodać wiórki kokosowe i wszystko razem wymieszać
  • Trzymać na ogniu do momentu kiedy wiórki będą lekko uprażone
  • Odstawić do przestudzenia. W osobnym garnku lub misce ubić białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli
  • Gdy piana będzie ubita na sztywno, dodać mąkę ziemniaczaną i przestudzone wiórki kokosowe
  • Całość wymieszać na najniższych obrotach. Masę włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około 12 minut