KOKOSANKI
SKŁADNIKI (35 sztuk)
- 50 g masła
- 4 czubate łyżki cukru
- 6 łyżek mleka
- 200 g wiórków kokosowych
- 4 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do niedużego garnka włożyć masło
- Dodać dwie czubate łyżki cukru oraz mleko
- Kiedy cukier rozpuści się, dodać wiórki kokosowe i wszystko razem wymieszać
- Trzymać na ogniu do momentu kiedy wiórki będą lekko uprażone
- Odstawić do przestudzenia. W osobnym garnku lub misce ubić białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli
- Gdy piana będzie ubita na sztywno, dodać mąkę ziemniaczaną i przestudzone wiórki kokosowe
- Całość wymieszać na najniższych obrotach. Masę włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około 12 minut