PERŁY Z MARCEPANU

SKŁADNIKI NA MASĘ MARCEPANOWĄ
  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 80 ml rumu
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY MARCEPANOWEJ
  • Sparzyć migdały wrzucając je do gotującej się wody. Wyłączyć ogień i trzymać je w gorącej wodzie ok. 5 minut. Po tym czasie obrać każdy migdał ze skórki
  • Obrane migdały należy osuszyć na ściereczce, a później zmielić bardzo drobno, tak żeby nie było czuć kawałków
  • Należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać
  • Do zmielonych migdałów dodać cukier puder, rum i aromat. (jeśli masa będzie zbyt sucha, dodać jeszcze troszkę rumu lub wody, albo pół na pół)
  • Masę można przechowywać, szczelnie zawiniętą, przez kilka tygodni w lodówce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Z gotowej masy marcepanowej odrywamy kawałki i formujemy małe kuleczki.
  • Każdą obtaczamy w przesianym na talerz cukrze pudrze.