MARZENIE ANIOŁA
SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY
- 1 szklanka mleka
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki prażonych wiórek kokosowych
- 3 łyżki wódki (może być Malibu)
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 1 paczka słonych krakersów
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- kilka pokrojonych migdałów do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU KOKOSOWEGO
- Przygotować budyń. Szklankę mleka połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlać do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko będzie gorące, dodać mleko wymieszane z mąkami. Całość mieszać bez przerwy, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń zrobi się gęsty - odstawić do wystygnięcia.
- Masło ubić i dodawać po łyżce budyń kokosowy i alkohol. Gdy powstanie jednolita masa dodać prażone wiórki. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Płaskie naczynie lub blachę o wymiarach ok. 28 cm x 21 cm wyłożyć krakersami.
- Na każde ciastko nałożyć przygotowany krem.
- Na krem położyć kolejne krakersy i znowu na nie krem.
- Całość posypać wiórkami i kawałkami migdałów.
- Przykryć i schować do lodówki na noc.
Proporcje na ok. 18 porcji