SKŁADNIKI
- 3 średnie buraki
- 12 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1 laska wanilii
- 1/2 szklanki cukru (lub erytrytolu)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (lub ekstraktu waniliowego)
- 3 łyżki mleka kokosowego
- ok. 40 g drobno pokrojonych migdałów (bez skórki) + kilka całych do dekoracji
- 2 łyżki zmielonego sezamu
PRALINY Z BURAKA
SKŁADNIKI
- 3 średnie buraki
- 12 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1 laska wanilii
- 1/2 szklanki cukru (lub erytrytolu)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (lub ekstraktu waniliowego)
- 3 łyżki mleka kokosowego
- ok. 40 g drobno pokrojonych migdałów (bez skórki) + kilka całych do dekoracji
- 2 łyżki zmielonego sezamu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Buraki umyć i ugotować
- Gdy będą miękkie odstawić do wystygnięcia, później obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach
- W rondlu roztopić masło i dodać starte buraki
- Smażyć przez kilkanaście minut, co chwilę mieszając po czym odstawić na 10 minut
- W innym garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii
- Po zagotowaniu mleko z wanilią przelać do buraków
- Chwilę miksować blenderem
- Całość gotować do momentu odparowania mleka (mieszać co chwilę)
- Następnie wsypać cukier lub słodzik oraz cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy) oraz mleko kokosowe
- Smażyć 1 godzinę mieszając co jakiś czas
- Gdy buraki zaczną odstawać od garnka, wyłączyć ogień i dodać zmielony sezam oraz migdały
- Wymieszać i odstawić do wystygnięcia
- Przełożyć do płaskiego naczynia i schować do lodówki (najlepiej na noc)
- 30 minut przed lepieniem pralinek wstawić masę do zamrażarki
- Lepić kulki, kwadraty lub łezki
- Udekorować połówkami migdałów
- Gotowa pralinka ma sezamowy słodki smak z wyczuwalnymi kawałkami chrupiącego migdała