SERNIK Z ROSĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g przesianego cukru pudru
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • 1 kg sera naturalnego z wiaderka
  • 4 jajka; 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mleka 2% lub 3,2%
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA BEZĘ
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka przesianego cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUCHEGO CIASTA
  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Dodać masło, jajka oraz żółtka.
  • Całość zagnieść na gładkie ciasto.
  • Do przepisu użyto połowę przygotowanego ciasta, bo wolę cieńszy spód. Resztę można zamrozić.
  • Posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką tortownicę (w przepisie blaszka o średnicy 26 cm), wyłożyć przygotowanym ciastem (lub połową) i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut (delikatnie zrumienić).
  • Odstawić do wystygnięcia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
  • Do dużej miski wyłożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy.
  • Całość zmiksować na gładką masę.
  • Nie przerywając miksowania, dodawać jajka robiąc dłuższe przerwy między dodaniem jednego, a kolejnego jaja.
  • Następnie dodać budyń oraz sok z cytryny. Wymieszać.
  • Dodać olej i na końcu mleko.
  • Masa będzie bardzo płynna. Wylać masę na podpieczony spód i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
  • Piec przez ok. 70 minut lub do suchego patyczka.
  • Uchylić drzwiczki piekarnika i przygotować bezę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BEZY
  • W misce umieścić białka, dodać szczyptę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera.
  • Gdy białka zaczną się pienić, dodać cukier. Ubić białka na sztywno.
  • Wyciągnąć sernik, nastawić piekarnik na 160 stopni, przełożyć białka na ciasto i ponownie piec przez 10-15 minut, aż białka zrobią się lekko brązowe.
  • Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik na 30 minut do 1 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Po 1 godzinie powinny zacząć pojawiać się pierwsze kropelki.