Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Wymieszać.
Dodać masło, jajka oraz żółtka.
Całość zagnieść na gładkie ciasto.
Do przepisu użyto połowę przygotowanego ciasta, bo wolę cieńszy spód. Resztę można zamrozić.
Posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką tortownicę (w przepisie blaszka o średnicy 26 cm), wyłożyć przygotowanym ciastem (lub połową) i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut (delikatnie zrumienić).
Odstawić do wystygnięcia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
Do dużej miski wyłożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy.
Całość zmiksować na gładką masę.
Nie przerywając miksowania, dodawać jajka robiąc dłuższe przerwy między dodaniem jednego, a kolejnego jaja.
Następnie dodać budyń oraz sok z cytryny. Wymieszać.
Dodać olej i na końcu mleko.
Masa będzie bardzo płynna. Wylać masę na podpieczony spód i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec przez ok. 70 minut lub do suchego patyczka.
Uchylić drzwiczki piekarnika i przygotować bezę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BEZY
W misce umieścić białka, dodać szczyptę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera.
Gdy białka zaczną się pienić, dodać cukier. Ubić białka na sztywno.
Wyciągnąć sernik, nastawić piekarnik na 160 stopni, przełożyć białka na ciasto i ponownie piec przez 10-15 minut, aż białka zrobią się lekko brązowe.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik na 30 minut do 1 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Po 1 godzinie powinny zacząć pojawiać się pierwsze kropelki.