GRUSZKA W PIKANTNEJ POLEWIE CZEKOLADOWEJ

SKŁADNIKI
  • 1 twarda gruszka
  • 1/2 czekolady deserowej
  • 1/2 czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka papryczki chilli w proszku
  • 2 łyżki czubate cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 liści świeżej mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Gruszkę obrać ze skórki, przeciąć na pół i wyciąć z niej środek z pestkami
  • Włożyć połówki gruszek do garnka z wodą. (Wody w garnku ma być tyle, żeby przykryła owoc)
  • Do wody dodać cukier i cukier waniliowy
  • Gruszkę gotować 15 minut
  • W osobnym rondlu rozpuścić masło i czekolady
  • Gdy składniki będą płynne dodać chilli i pokrojone drobno liście mięty
  • Całość wymieszać
  • Gotowe gruszki przełożyć na talerzyk i polać polewą