MAKIEŁKI
SKŁADNIKI
- ok. 400-500 g zmielonego maku
- 7-8 łyżek miodu
- 100 g migdałów
- 100 g włoskich orzechów
- ok. 50 g laskowych orzechów
- ok. 50 g (sparzonych) rodzynek
- 200 g suszonych moreli
- opakowanie suszonych fig
- 100 g drylowanych daktyli
- 1 l wody
- mleko
- bułka pszenna, pokrojona - weka
- ok. 2 ml olejku migdałowego
- 2 cukry wanilinowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zmielony mak przełożyć do dużego garnka.
- Dolać wodę.
- Gotować 20 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie, dodać pokrojone bakalie, cukier wanilinowy, olejek migdałowy oraz miód.
- Składniki dobrze wymieszać i gotować jeszcze ok. 15 minut.
- Odstawić do wystygnięcia.
- W szklanym naczyniu np. dużej misce układać bułkę - wekę nasączoną mlekiem połączonym z cukrem wanilinowym.
- Na bułkę rozprowadzić równomiernie masę makową i znowu warstwę bułki nasączoną mlekiem.
- Przekładać na zmianę (bułka - masa makowa), aż zapełni się całe naczynie.