MAKIEŁKI

SKŁADNIKI
  • ok. 400-500 g zmielonego maku
  • 7-8 łyżek miodu
  • 100 g migdałów
  • 100 g włoskich orzechów
  • ok. 50 g laskowych orzechów
  • ok. 50 g (sparzonych) rodzynek
  • 200 g suszonych moreli
  • opakowanie suszonych fig
  • 100 g drylowanych daktyli
  • 1 l wody
  • mleko
  • bułka pszenna, pokrojona - weka
  • ok. 2 ml olejku migdałowego
  • 2 cukry wanilinowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Zmielony mak przełożyć do dużego garnka.
  • Dolać wodę.
  • Gotować 20 minut na średnim ogniu.
  • Po tym czasie, dodać pokrojone bakalie, cukier wanilinowy, olejek migdałowy oraz miód.
  • Składniki dobrze wymieszać i gotować jeszcze ok. 15 minut.
  • Odstawić do wystygnięcia.
  • W szklanym naczyniu np. dużej misce układać bułkę - wekę nasączoną mlekiem połączonym z cukrem wanilinowym.
  • Na bułkę rozprowadzić równomiernie masę makową i znowu warstwę bułki nasączoną mlekiem.
  • Przekładać na zmianę (bułka - masa makowa), aż zapełni się całe naczynie.