KARMELOWE PRALINKI

SKŁADNIKI (ok. 14 sztuk)
  • 1/2 puszki skondensowanego, słodzonego mleka
  • 50 g płatków migdałowych
  • wiórki kokosowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mleko przelać do garnka
  • Migdały uprażyć na patelni i dodać do mleka
  • Całość gotować 40 minut, mieszając od czasu do czasu
  • Gdy masa będzie gęsta, odstawić do wystygnięcia
  • Wystudzoną masę najlepiej wstawić jeszcze do lodówki na godzinę
  • Formować kuleczki
  • Następnie każdą z nich obtoczyć w wiórkach
  • Przechowywać w lodówce
WSKAZÓWKI

1. Najlepiej gotować masę w garnku do gotowania mleka. Nie trzeba cały czas mieszać, a mleko z płatkami nie przypali się.

2. Przed ulepieniem każdej kulki natłuścić ręce masłem.