BUDYŃ WANILIOWY
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi
- 1-2 żółtka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- 1 i 1/2 szklanki mleka wlać do garnka
- Żółtka, cukier, cukier wanilinowy i skrobię wymieszać w 1/2 szklanki mleka
- Gdy mleko w garnku zacznie gotować się, dodać żółtka wymieszane z cukrami i skrobią
- Mieszać tak długo, aż budyń zgęstnieje
- Gotowy budyń przelać do miseczek
WERSJA DLA NIEMOWLĄT
- Podzielić 100 ml przegotowanej wody na 30 ml i 70 ml
- Do 30 ml dodać mleko dla dziecka (np. Bebilon Pepti) 3 miarki i odstawić na bok
- W garnku wymieszać żółtko i trochę cukru wanilinowego (do smaku)
- Do tego dodać 70 ml wody wymieszane z łyżeczką mąki ziemniaczanej
- Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż wszystko zgęstnieje
- Następnie wlać do garnka odstawione 30 ml
- Jeśli pojawią się grudki, zmiksować całość dokładnie blenderem
- Można budyń przelać do butelki i podawać dziecku przez smoczek