SKŁADNIKI
- płat karpia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały seler lub 1/2 dużego
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- garść rodzynek
- kilka suszonych moreli
- 6 cienkich plastrów cytryny
- obrane migdały
- żelatyna
KARP PO ŻYDOWSKU
SKŁADNIKI
- płat karpia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały seler lub 1/2 dużego
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- garść rodzynek
- kilka suszonych moreli
- 6 cienkich plastrów cytryny
- obrane migdały
- żelatyna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do garnka (najlepiej szybkowar) włożyć obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Nalać tylko tyle wody, aby przykryła warzywa
- Na płaskim sicie położyć rybę
- Dodać liść laurowy i ziele angielskie
- Gotować do czasu, aż ryba będzie miękka
- Rodzynki, morele i migdały sparzyć wrzątkiem
- Migdały obrać ze skórki
- Wywar doprawić solą, pieprzem, można kostką warzywną
- Z ryby wyjąć delikatnie ości
- Następnie przełożyć ją do płaskiego naczynia
- Karpia posypać przygotowanymi rodzynkami i pokrojonymi morelami
- Migdały poukładać w całości lub pokrojone na połówki
- Tak samo plasterki cytryny
- Wywar przelać przez sito do czystego garnka, dodać żelatynę (na litr ok. 2-3 łyżeczki) i dokładnie wymieszać
- Żelatyna musi dobrze rozpuścić się w warzywnym wywarze
- Gotowy bulion przelać do naczynia z rybą
- Odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż stężeje