KARP PO ŻYDOWSKU

SKŁADNIKI
  • płat karpia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały seler lub 1/2 dużego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • garść rodzynek
  • kilka suszonych moreli
  • 6 cienkich plastrów cytryny
  • obrane migdały
  • żelatyna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do garnka (najlepiej szybkowar) włożyć obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Nalać tylko tyle wody, aby przykryła warzywa
  • Na płaskim sicie położyć rybę
  • Dodać liść laurowy i ziele angielskie
  • Gotować do czasu, aż ryba będzie miękka
  • Rodzynki, morele i migdały sparzyć wrzątkiem
  • Migdały obrać ze skórki
  • Wywar doprawić solą, pieprzem, można kostką warzywną
  • Z ryby wyjąć delikatnie ości
  • Następnie przełożyć ją do płaskiego naczynia
  • Karpia posypać przygotowanymi rodzynkami i pokrojonymi morelami
  • Migdały poukładać w całości lub pokrojone na połówki
  • Tak samo plasterki cytryny
  • Wywar przelać przez sito do czystego garnka, dodać żelatynę (na litr ok. 2-3 łyżeczki) i dokładnie wymieszać
  • Żelatyna musi dobrze rozpuścić się w warzywnym wywarze
  • Gotowy bulion przelać do naczynia z rybą
  • Odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż stężeje