ZAPIEKANE RURKI Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM

SKŁADNIKI NA NADZIENIE SZPINAKOWE
  • opakowanie mrożonego szpinaku;
  • 270 g (opakowanie) sera półtłustego feta;
  • ok. 1/2 szklanki mleka;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 2 duże ząbki czosnku;
  • 2 łyżeczki soli;
  • pieprz do smaku
POZOSTAŁE PRODUKTY
  • 250 g makaronu - grubych rurek (24 rurki w opakowaniu);
  • 150 g tartej Mozarelli;
  • 400 g pomidorów z puszki (bez skórek);
  • 1/4 szklanki wody;
  • 500 g przecieru pomidorowego z kartonika;
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
  • Rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię
  • Fetę, mleko i gałkę muszkatołową zmiksować na gładką masę za pomocą blendera
  • Następnie przelać gotową masę z fety do szpinaku
  • Całość podgrzewać na małym ogniu
  • Dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól oraz pieprz
  • Gdy masa będzie gotowa i dobrze wymieszana odstawić ją do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU POMIDOROWEGO
  • Pomidory z puszki zmielić blenderem
  • Następnie przełożyć je do rondla
  • Dolać wodę, przecier, zioła, sól oraz pieprz
  • Całość gotować chwilkę, wymieszać i odstawić
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY
  • Do prostokątnego naczynia (użyto brytwanki) nalać troszkę sosu i rozprowadzić go równomiernie po całym dnie
  • Do nieugotowanych rurek nałożyć nadzienie szpinakowe
  • Następnie układać przygotowany makaron w naczyniu (rurka koło rurki)
  • Jeśli zabraknie nadzienia, można ułożyć "pusty" makaron między tym z nadzieniem
  • Po upieczeniu nie będzie zauważalny w potrawie
  • Następnie zalać równomiernie makaron pozostałym sosem
  • Po wierzchu posypać serem
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut
  • Później zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec do momentu, aż Mozarella uzyska ładny, brązowy kolor