ZAPIEKANE RURKI Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM
SKŁADNIKI NA NADZIENIE SZPINAKOWE
- opakowanie mrożonego szpinaku;
- 270 g (opakowanie) sera półtłustego feta;
- ok. 1/2 szklanki mleka;
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 2 duże ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki soli;
- pieprz do smaku
POZOSTAŁE PRODUKTY
- 250 g makaronu - grubych rurek (24 rurki w opakowaniu);
- 150 g tartej Mozarelli;
- 400 g pomidorów z puszki (bez skórek);
- 1/4 szklanki wody;
- 500 g przecieru pomidorowego z kartonika;
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
- Rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię
- Fetę, mleko i gałkę muszkatołową zmiksować na gładką masę za pomocą blendera
- Następnie przelać gotową masę z fety do szpinaku
- Całość podgrzewać na małym ogniu
- Dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól oraz pieprz
- Gdy masa będzie gotowa i dobrze wymieszana odstawić ją do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU POMIDOROWEGO
- Pomidory z puszki zmielić blenderem
- Następnie przełożyć je do rondla
- Dolać wodę, przecier, zioła, sól oraz pieprz
- Całość gotować chwilkę, wymieszać i odstawić
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY
- Do prostokątnego naczynia (użyto brytwanki) nalać troszkę sosu i rozprowadzić go równomiernie po całym dnie
- Do nieugotowanych rurek nałożyć nadzienie szpinakowe
- Następnie układać przygotowany makaron w naczyniu (rurka koło rurki)
- Jeśli zabraknie nadzienia, można ułożyć "pusty" makaron między tym z nadzieniem
- Po upieczeniu nie będzie zauważalny w potrawie
- Następnie zalać równomiernie makaron pozostałym sosem
- Po wierzchu posypać serem
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut
- Później zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec do momentu, aż Mozarella uzyska ładny, brązowy kolor