SERNIK Z POLEWĄ
SKŁADNIKI NA SERNIK
- 1 kg białego, tłustego sera
- 6-7 jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 10 dkg roztopionej margaryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść rodzynek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Białka oddzielić od żółtek
- Do żółtek dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania puszystej masy
- Nie przerywając miksowania, dodawać po łyżce ser
- Kolejno dodać mąkę, tłuszcz, sok z cytryny i rodzynki
- Na końcu dodać ubite białka i połączyć je z resztą składników za pomocą łyżki
- Wylać masę serową na blachę (wymiary blachy 25 cm x 36 cm)
- Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę
SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek gorzkiego kakao
Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w garnuszku i gotować na małym ogniu mieszając do momentu całkowitego połączenia się składników. Można dodać 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną mleka, wtedy polewa będzie bardziej budyniowa.