SCHAB Z POLĘDWICZKĄ W BOCZKU

SKŁADNIKI
  • 670 g schabu bez kości
  • 1 polędwiczka wieprzowa (zamrożona)
  • 230 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie (ok. 3 łyżki)
  • oliwa z oliwek
  • 5 dużych ząbków czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Schab umyć i wydrążyć w nim dziurę za pomocą noża, na całej długości mięsa
  • Zamrożoną polędwicę wcisnąć do środka
  • Wierzch mięsa natrzeć oliwą, ziołami, solą, pieprzem oraz czosnkiem, wyciśniętym przez wyciskarkę
  • Całość obłożyć plastrami boczku
  • Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)
  • Piec w 160 stopniach przez 1,5 godziny, później zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 10 minut