SKŁADNIKI
- 670 g schabu bez kości
- 1 polędwiczka wieprzowa (zamrożona)
- 230 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie (ok. 3 łyżki)
- oliwa z oliwek
- 5 dużych ząbków czosnku
SCHAB Z POLĘDWICZKĄ W BOCZKU
SKŁADNIKI
- 670 g schabu bez kości
- 1 polędwiczka wieprzowa (zamrożona)
- 230 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie (ok. 3 łyżki)
- oliwa z oliwek
- 5 dużych ząbków czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Schab umyć i wydrążyć w nim dziurę za pomocą noża, na całej długości mięsa
- Zamrożoną polędwicę wcisnąć do środka
- Wierzch mięsa natrzeć oliwą, ziołami, solą, pieprzem oraz czosnkiem, wyciśniętym przez wyciskarkę
- Całość obłożyć plastrami boczku
- Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)
- Piec w 160 stopniach przez 1,5 godziny, później zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 10 minut