SERNIK WANILIOWO-CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI NA CIASTO (spód i góra)
- 300 g pszennej mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- 2 łyżki 18% śmietany
- 2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 700 g sera (w przepisie wykorzystano naturalny serek z wiaderka)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- ok. 10 kropel aromatu waniliowego
- 2 żółtka i 1 jajko
- opakowanie budyniu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Składniki na ciasto umieścić w misce
- Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schować na 1 godzinę do lodówki.
- Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem
- Gdy masa z jaj i cukrów będzie puszysta, dodać ser, budyń i aromat waniliowy
- Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką
- Spód blaszki wylepić częścią ciasta
- Następnie na ciasto wyłożyć masę serową
- Na wierzch masy serowej poukładać cienkie kawałki ciasta, które zostało
- Piec ok. 1 godzinę w 160 stopniach
WSKAZÓWKA
Wymiary blachy to 25 cm x 36 cm. Może być mniejsza blaszka, wtedy ciasto będzie wyższe.