SERNIK BAJECZNY

SKŁADNIKI
  • 1 kg białego, zmielonego sera;
  • 7 jaj;
  • 1 szklanka cukru (ok. 160 g);
  • 1 kostka masła (200 g);
  • 2 cukry wanilinowe (16 g);
  • 1 budyń waniliowy;
  • 1 laska wanilii;
  • aromat cytrynowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę
  • Dodać ser, roztopione masło, aromat, budyń (proszek) oraz ziarenka z laski wanilii
  • Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą
  • Białka ubić na sztywno
  • Dodać je do masy serowej na samym końcu, delikatnie mieszając łyżką
  • Masę serową przełożyć do formy (okrągłej lub prostokątnej)
  • Z tej ilości wychodzi pełna forma o średnicy 23 cm
  • Piec w 180 stopniach ok. 50 minut
  • Sernik podawać posypany cukrem pudrem, z borówką lub można zrobić polewę czekoladową