czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę
razem z pozostałymi składnikami umieścić w naczyniu
całość wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podudzia umyć i odsączyć z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego
Do miski wlać olej, dodać wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek oraz resztę składników
Całość dobrze połączyć ze sobą
Podudzia włożyć do miski z marynatą
Każdy kawałek mięsa dobrze wysmarować marynatą i pozostawić w tej samej misce
Zakryć miskę pokrywką, folią lub talerzem i włożyć do lodówki na kilka godzin (ok.5-6)
Tak przygotowane podudzia, ułożyć jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym
Marynatę, która została w misce przelać do naczynia z mięsem
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez 40 minut, później zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec ok. 10 minut, do czasu aż skórka będzie zarumieniona i chrupiąca