PIECZONA KARKÓWKA
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 3 suszone śliwki
- 6 ziaren jałowca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 3-4 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso umyć i włożyć do żaroodpornego naczynia
- Zrobić w kilku miejscach nacięcie - "kieszonkę" na kawałki czosnku
- Czosnek obrać, przeciąć wzdłuż każdy ząbek i powciskać w nacięte miejsca
- Natrzeć mięso tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem oraz polać olejem
- Poukładać ziarna jałowca i ziela angielskiego
- Śliwki przekroić na połówki i również położyć na karkówkę
- Przykryć i odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki
- Nagrzać piekarnik do 240 stopni i włożyć mięso na 7 minut do piekarnika
- Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni, zakryć pokrywką i piec przez 1 i 1/2 godziny
- Następnie odkryć i piec w 130 stopniach przez 30 minut
- Odstawić mięso żeby przestygło
- Można pokroić na plastry i podawać z sosem lub kroić jako wędlinę