PIECZONA KARKÓWKA

SKŁADNIKI
  • 1 kg karkówki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 3 suszone śliwki
  • 6 ziaren jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 3-4 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mięso umyć i włożyć do żaroodpornego naczynia
  • Zrobić w kilku miejscach nacięcie - "kieszonkę" na kawałki czosnku
  • Czosnek obrać, przeciąć wzdłuż każdy ząbek i powciskać w nacięte miejsca
  • Natrzeć mięso tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem oraz polać olejem
  • Poukładać ziarna jałowca i ziela angielskiego
  • Śliwki przekroić na połówki i również położyć na karkówkę
  • Przykryć i odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki
  • Nagrzać piekarnik do 240 stopni i włożyć mięso na 7 minut do piekarnika
  • Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni, zakryć pokrywką i piec przez 1 i 1/2 godziny
  • Następnie odkryć i piec w 130 stopniach przez 30 minut
  • Odstawić mięso żeby przestygło
  • Można pokroić na plastry i podawać z sosem lub kroić jako wędlinę