SERNIK Z MARKIZAMI

SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 150 g całych ciasteczek typu markizy;
  • 35 g roztopionego masła.
SKŁADNIKI NA SERNIK
  • 750-800 g twarogu tłustego, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 110 g drobnego cukru do wypieków;
  • cukier wanilinowy;
  • 3 jajka;
  • 2-3 żółtka;
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • ok. 12 ciasteczek przekrojonych na pół
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
  • Ciastka połamać w rękach do miski.
  • Drewnianą kulą dobrze rozgnieść.
  • Dodać masło, całość wymieszać.
  • Dno formy o średnicy ok. 21 -23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na papier wyłożyć ciasteczka wymieszane z masłem.
  • Wyrównać i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Można ciastka i masło wrzucić do malaksera i w ten sposób przygotować masę na spód.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SERNIKA
  • Jaja i żółtka umieścić w misce, dodać cukier. Ubić na puszystą masę.
  • Następnie dodać ekstrakt waniliowy i śmietankę.
  • Miksując dodać obie mąki i partiami ser.
  • Gdy masa będzie gotowa wyłożyć ją na schłodzony spód.
  • Na wyrównaną masę powciskać ciasteczka.
  • Piec w temperaturze 150 stopni przez około 40-50 minut.
  • Wystudzić w piekarniku, następnie schłodzić przez kilka godzin.
WSKAZÓWKA!

Mąkę ziemniaczaną, można zastąpić puddingiem o smaku waniliowym.