SERNIK Z MARKIZAMI
SKŁADNIKI NA SPÓD
- 150 g całych ciasteczek typu markizy;
- 35 g roztopionego masła.
SKŁADNIKI NA SERNIK
- 750-800 g twarogu tłustego, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 110 g drobnego cukru do wypieków;
- cukier wanilinowy;
- 3 jajka;
- 2-3 żółtka;
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 płaska łyżka mąki pszennej;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- ok. 12 ciasteczek przekrojonych na pół
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
- Ciastka połamać w rękach do miski.
- Drewnianą kulą dobrze rozgnieść.
- Dodać masło, całość wymieszać.
- Dno formy o średnicy ok. 21 -23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na papier wyłożyć ciasteczka wymieszane z masłem.
- Wyrównać i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Można ciastka i masło wrzucić do malaksera i w ten sposób przygotować masę na spód.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SERNIKA
- Jaja i żółtka umieścić w misce, dodać cukier. Ubić na puszystą masę.
- Następnie dodać ekstrakt waniliowy i śmietankę.
- Miksując dodać obie mąki i partiami ser.
- Gdy masa będzie gotowa wyłożyć ją na schłodzony spód.
- Na wyrównaną masę powciskać ciasteczka.
- Piec w temperaturze 150 stopni przez około 40-50 minut.
- Wystudzić w piekarniku, następnie schłodzić przez kilka godzin.
WSKAZÓWKA!
Mąkę ziemniaczaną, można zastąpić puddingiem o smaku waniliowym.