SKŁADNIKI
- 500 g filetów tołpygi ze skórą
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
SKŁADNIKI NA SOS CYTRYNOWY
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki śmietany 16%
- surowe żółtko
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
TOŁPYGA Z SOSEM CYTRYNOWYM
SKŁADNIKI
- 500 g filetów tołpygi ze skórą
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
SKŁADNIKI NA SOS CYTRYNOWY
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki śmietany 16%
- surowe żółtko
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rybę umyć, pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i polać sokiem z cytryny
- Odstawić na 15 minut
- Usmażyć na oleju
- podawać z ciepłym sosem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
- W rondelku rozpuścić masło
- Gdy masło będzie płynne dodać mąkę cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki
- Kolejno dolać ciepły bulion
- Osobno w filiżance wymieszać śmietanę z żółtkiem
- Dolać do bulionu z masłem i mąką
- Wymieszać, ale nie wolno zagotować sosu!
- Ściągnąć z ognia, dolać sok z cytryny bez pestek i miąższu
- Wymieszać i doprawić cukrem i pieprzem