ok. 200 g sera żółtego typu holenderskiego lub mozarella
upieczona lub ugrillowana pierś z kurczaka (w przepisie użyto mięsa przygotowanego według przepisu "Kurczak po prowansalsku")
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAKARONU
Przygotować makaron
W misce umieścić jaja, mąkę oraz sól. Zagnieść ciasto
Rozwałkować na cienki placek
Nożem do krojenia pizzy wykroić kawałki o wymiarach ok. 8cm na 10 cm
Przełożyć na suchą szmatkę i pozostawić do momentu aż makaron podeschnie
Do szerokiego garnka wlać małą ilość wody, łyżkę oleju i odrobinę soli
Gotować kawałki makaronu al dente (ok. 5 minut)
Gotowe wyciągać na deskę i układać jeden obok drugiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA SZPINAKOWEGO
Na patelni umieścić rozmrożony szpinak i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
Dodać ser fetę, który należy rozdrobnić dobrze widelcem oraz wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek
Dodać również pieprz oraz gałkę muszkatołową
Dobrze wymieszać trzymając na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
Do rondla wlać sok pomidorowy
Dosypać zioła, paprykę i pieprz
Gotować 10 minut
Całość dobrze wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CAŁEGO DANIA
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą warstwę makaronu
Na makaron położyć nadzienie szpinakowe i troszkę sera, kolejna warstwa makaronu, nadzienie szpinakowe i ser. Trzecia warstwa makaronu, nadzienie szpinakowe, kawałki kurczaka i na całość znowu ser
Piec w piekarniku przez ok. 15-20 minut w temperaturze 160 stopni do czasu, aż na górze roztopi się ser. Gotową lazanię podawać z ciepłym sosem pomidorowym