LAZANIA ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

SKŁADNIKI NA MAKARON (20 sztuk 8 cm x 10 cm)
  • 2 jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE SZPINAKOWE
  • ok. 500 g rozdrobnionego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta czarnego pieprzu
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
  • 500 g zagęszczonego soku pomidorowego (kartonik)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 szczypty czarnego pieprzu

DODATKOWE SKŁADNIKI
  • ok. 200 g sera żółtego typu holenderskiego lub mozarella
  • upieczona lub ugrillowana pierś z kurczaka (w przepisie użyto mięsa przygotowanego według przepisu "Kurczak po prowansalsku")
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAKARONU
  • Przygotować makaron
  • W misce umieścić jaja, mąkę oraz sól. Zagnieść ciasto
  • Rozwałkować na cienki placek
  • Nożem do krojenia pizzy wykroić kawałki o wymiarach ok. 8cm na 10 cm
  • Przełożyć na suchą szmatkę i pozostawić do momentu aż makaron podeschnie
  • Do szerokiego garnka wlać małą ilość wody, łyżkę oleju i odrobinę soli
  • Gotować kawałki makaronu al dente (ok. 5 minut)
  • Gotowe wyciągać na deskę i układać jeden obok drugiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA SZPINAKOWEGO
  • Na patelni umieścić rozmrożony szpinak i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
  • Dodać ser fetę, który należy rozdrobnić dobrze widelcem oraz wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek
  • Dodać również pieprz oraz gałkę muszkatołową
  • Dobrze wymieszać trzymając na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
  • Do rondla wlać sok pomidorowy
  • Dosypać zioła, paprykę i pieprz
  • Gotować 10 minut
  • Całość dobrze wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CAŁEGO DANIA
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą warstwę makaronu
  • Na makaron położyć nadzienie szpinakowe i troszkę sera, kolejna warstwa makaronu, nadzienie szpinakowe i ser. Trzecia warstwa makaronu, nadzienie szpinakowe, kawałki kurczaka i na całość znowu ser
  • Piec w piekarniku przez ok. 15-20 minut w temperaturze 160 stopni do czasu, aż na górze roztopi się ser. Gotową lazanię podawać z ciepłym sosem pomidorowym