KURCZAK PO PROWANSALSKU

SKŁADNIKI kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 gałązki rozmarynu (łyżka)
  • 1 szklanka białego wina słodkiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Kurczaka umyć i osuszyć
  • Natrzeć solą, pieprzem, ostrą papryką oraz dwoma wyciśniętymi przez wyciskarkę ząbkami czosnku
  • Pozostałe ząbki czosnku również przecisnąć przez wyciskarkę i wymieszać razem z ziołami prowansalskimi, oliwą oraz rozmarynem w miseczce
  • Powstałą zaprawą natrzeć kurczaka od środka
  • Odstawić na 1 godzinę do lodówki
  • Po tym czasie przełożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia i wlać wino
  • Piec 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni
  • Od czasu do czasu polewać kurczaka wywarem z naczynia