GOLONKA W JARZYNACH
SKŁADNIKI
- golonka wieprzowa z kością
- 1 średnia marchewka
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Golonkę umyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Nalać wodę
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Cebulę obrać i pokroić w plastry
- Przełożyć jarzyny i cebulę do naczynia z golonką
- Mięso natrzeć papryką, posypać solą i pieprzem
- Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie
- Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 2,5 godziny
- Co jakiś czas podlewać golonkę powstałym wywarem