BIGOS

SKŁADNIKI
  • 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 garście suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
  • 5 kawałków (ósemki) suszonej gruszki
  • 2 suszone śliwki
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1/2 kg kiełbasy (jałowcowa, podwawelska)
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren jałowca
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 14 ziarenek kolorowego pieprzu
  • ok. 100 g masła (lub smalcu)
  • 4 szklanki wody
  • olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Główkę białej kapusty pokroić na małe kawałki i przełożyć do dużego garnka
  • Kiszoną kapustę pokroić i również przełożyć do garnka
  • Dolać wodę i gotować przez godzinę
  • Po tym czasie dodać grzyby (wcześniej moczone w wodzie przez 30 minut), kawałki gruszek, śliwek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz
  • Na oleju podsmażyć pokrojone pieczarki i kiełbasę
  • Gotować na małym ogniu
  • Całość mieszać od czasu do czasu
  • Można odstawić na noc do lodówki i kolejnego dnia znowu gotować i mieszać
  • Bigos powinien przybrać kolor brązowy