BIGOS
SKŁADNIKI
- 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 garście suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
- 5 kawałków (ósemki) suszonej gruszki
- 2 suszone śliwki
- ok. 200 g pieczarek
- 1/2 kg kiełbasy (jałowcowa, podwawelska)
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren jałowca
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 14 ziarenek kolorowego pieprzu
- ok. 100 g masła (lub smalcu)
- 4 szklanki wody
- olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Główkę białej kapusty pokroić na małe kawałki i przełożyć do dużego garnka
- Kiszoną kapustę pokroić i również przełożyć do garnka
- Dolać wodę i gotować przez godzinę
- Po tym czasie dodać grzyby (wcześniej moczone w wodzie przez 30 minut), kawałki gruszek, śliwek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz
- Na oleju podsmażyć pokrojone pieczarki i kiełbasę
- Gotować na małym ogniu
- Całość mieszać od czasu do czasu
- Można odstawić na noc do lodówki i kolejnego dnia znowu gotować i mieszać
- Bigos powinien przybrać kolor brązowy