KURCZAK W KREMOWO-PIECZARKOWYM SOSIE
SKŁADNIKI
- 2-3 piersi z kurczaka
- 250 g serka mascarpone
- ok. 300 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 garście natki pietruszki
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso umyć i pokroić na większe kawałki
- Masło i oliwę rozgrzać na dużej patelni. Mięso podsmażyć z dwóch stron
- Pieczarki umyć i pokroić na cienkie plasterki
- Cebulę obrać i pokroić w niewielkie kawałki
- Gdy piersi będą gotowe, dodać pieczarki i cebulę
- Całość posypać papryką, pieprzem i solą
- Dodać serek mascarpone i wszystko dobrze wymieszać
- Przykryć pokrywką i dusić 10 minut. Zagęścić 1 łyżką mąki pszennej
- Przed podaniem wymieszać z pokrojoną drobno natką pietruszki
- Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami