KURCZAK W KREMOWO-PIECZARKOWYM SOSIE

SKŁADNIKI
  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 garście natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mięso umyć i pokroić na większe kawałki
  • Masło i oliwę rozgrzać na dużej patelni. Mięso podsmażyć z dwóch stron
  • Pieczarki umyć i pokroić na cienkie plasterki
  • Cebulę obrać i pokroić w niewielkie kawałki
  • Gdy piersi będą gotowe, dodać pieczarki i cebulę
  • Całość posypać papryką, pieprzem i solą
  • Dodać serek mascarpone i wszystko dobrze wymieszać
  • Przykryć pokrywką i dusić 10 minut. Zagęścić 1 łyżką mąki pszennej
  • Przed podaniem wymieszać z pokrojoną drobno natką pietruszki
  • Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami