STARY OLĘDER NA MIĘSIE
SKŁADNIKI
- 4 podudzia
- 250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 50 g sera Stary Olęder
- sól
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- gałązka świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wyciągnąć kostki z podudzi
- Mięso przełożyć do miski i wymieszać z marynatą, po czym odstawić do lodówki na 2 do 12 godzin
- Do naczynia żaroodpornego (o wymiarach 21 cm x 28 cm) wlać sos zrobiony z przecieru pomidorowego, ziół prowansalskich i suszonych pomidorów
- Na wierzch poukładać kawałki zamarynowanego mięsa, skórką do góry
- Posolić same podudzia i poukładać na nich tarty na grubych oczkach ser
- Piec w piekarniku w temperaturze 130 stopni przez 50 minut, później w temperaturze 180 stopni przez 15 minut
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARYNATY
- rozmaryn drobno posiekać
- czosnek przecisnąć przez praskę
- następnie przełożyć składniki do naczynia
- dodać resztę produktów
- całość wymieszać
WSKAZÓWKA
W zależności od wielkości kawałków mięsa dostosować czas pieczenia tak, aby mięso było miękkie.