STARY OLĘDER NA MIĘSIE

SKŁADNIKI
  • 4 podudzia
  • 250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 50 g sera Stary Olęder
  • sól
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Wyciągnąć kostki z podudzi
  • Mięso przełożyć do miski i wymieszać z marynatą, po czym odstawić do lodówki na 2 do 12 godzin
  • Do naczynia żaroodpornego (o wymiarach 21 cm x 28 cm) wlać sos zrobiony z przecieru pomidorowego, ziół prowansalskich i suszonych pomidorów
  • Na wierzch poukładać kawałki zamarynowanego mięsa, skórką do góry
  • Posolić same podudzia i poukładać na nich tarty na grubych oczkach ser
  • Piec w piekarniku w temperaturze 130 stopni przez 50 minut, później w temperaturze 180 stopni przez 15 minut
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARYNATY
  • rozmaryn drobno posiekać
  • czosnek przecisnąć przez praskę
  • następnie przełożyć składniki do naczynia
  • dodać resztę produktów
  • całość wymieszać
WSKAZÓWKA

W zależności od wielkości kawałków mięsa dostosować czas pieczenia tak, aby mięso było miękkie.