ŻEBERKA W MIODZIE

SKŁADNIKI
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 małe gałązki suszonego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i posypać ostrą oraz łagodną papryką
  • Czosnek obrać, wycisnąć przez wyciskarkę i natrzeć nim mięso. Polać oliwą i położyć na każdym kawałku rozmaryn
  • Odstawić na 2-3 godziny do lodówki
  • Patelnię teflonową rozgrzać i obsmażyć kawałki żeberek ze wszystkich stron
  • Przełożyć mięso do garnka wraz z płynem, który powstał na patelni
  • Dolać 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • Dodać płaską łyżkę miodu np. lipowego, liść laurowy i 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Gotować na średnim ogniu. Dusić ok. 3 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie