ŻEBERKA W MIODZIE
SKŁADNIKI
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 małe gałązki suszonego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i posypać ostrą oraz łagodną papryką
- Czosnek obrać, wycisnąć przez wyciskarkę i natrzeć nim mięso. Polać oliwą i położyć na każdym kawałku rozmaryn
- Odstawić na 2-3 godziny do lodówki
- Patelnię teflonową rozgrzać i obsmażyć kawałki żeberek ze wszystkich stron
- Przełożyć mięso do garnka wraz z płynem, który powstał na patelni
- Dolać 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- Dodać płaską łyżkę miodu np. lipowego, liść laurowy i 5 ziarenek ziela angielskiego
- Gotować na średnim ogniu. Dusić ok. 3 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie