MINI KLUSECZKI Z MASCARPONE

SKŁADNIKI (35 sztuk)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 żółtko; 100 g + 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • serek waniliowy z ziarenkami wanilii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Serek mascarpone przełożyć do miski
  • Dodać żółtko, mąkę oraz sól. Całość dobrze wyrobić
  • Formować małe kluseczki
  • Jeśli ciasto będzie nadal lepić się do rąk, "moczyć" ręce w mące przed lepieniem każdej kluseczki
  • Wrzucać do wrzątku z dodatkiem odrobiny soli
  • Gdy wszystkie będą w garnku, zmniejszyć ogień i poczekać aż kluseczki wypłyną na wierzch. Kiedy będą pływać na górze, wyciągnąć jedną i sprawdzić czy w środku są ugotowane
  • Gotowe podawać np. z serkiem waniliowym, masłem i posypanym cukrem albo z sosem i mięsem.