KLUSKI DOCIERANE

SKŁADNIKI (30 sztuk)
  • 8 średnich ziemniaków
  • skrobia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • 5 ziemniaków obrać i ugotować do miękkości, a 3 obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce (na oczkach takich, jak na placki ziemniaczane)
  • Ugotowane ziemniaki przecisnąć do miski przez praskę, dodać surowe, starte ziemniaki
  • Posolić, wymieszać i wyrównać w misce
  • Podzielić na cztery równe części
  • Jedną część odłożyć na bok, a w wolne miejsce wsypać skrobię. Dodać łyżkę mąki pszennej i całość dobrze połączyć ze sobą
  • Formować małe, okrągłe kluski
  • Gotowe, wrzucić do wrzątku z solą
  • Idealne do potraw z kaczki i innych dań mięsnych