ŁOPATKA W CZOSNKU
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa - łopatki
- 4 ząbki posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Łopatkę umyć
- Przyprawy wymieszać z olejem
- Gotową marynatą posmarować mięso z każdej strony
- Owinąć łopatkę folią spożywczą i odstawić na 3-5 godzin do lodówki
- Tak przygotowane mięso obsmażyć z każdej strony, żeby zamknąć pory
- Przełożyć wraz z płynem, który się pojawił na patelni, do żaroodpornego naczynia
- Zamknąć pokrywą od góry
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do miękkości. (ok. 2 godziny)
- Gotowe mięso można jeść na obiad lub z pieczywem