ŁOPATKA W CZOSNKU

SKŁADNIKI
  • 1 kg mięsa - łopatki
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Łopatkę umyć
  • Przyprawy wymieszać z olejem
  • Gotową marynatą posmarować mięso z każdej strony
  • Owinąć łopatkę folią spożywczą i odstawić na 3-5 godzin do lodówki
  • Tak przygotowane mięso obsmażyć z każdej strony, żeby zamknąć pory
  • Przełożyć wraz z płynem, który się pojawił na patelni, do żaroodpornego naczynia
  • Zamknąć pokrywą od góry
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do miękkości. (ok. 2 godziny)
  • Gotowe mięso można jeść na obiad lub z pieczywem