QUICHE NA OSTRO

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki masła
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 3 średnie pomidory
  • 12 zielonych oliwek (2 łyżki) nadziewanych papryką
  • 3 plastry kiełbasy wieprzowej typu "krakowska"
  • ok. 100 g sera feta
  • 150 g sera startego mozzarella
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (Tao Tao)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mąkę przesiać do miski
  • Dodać jajka, sól oraz masło o temperaturze pokojowej
  • Składniki ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Gdy będzie gotowe owinąć je folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki
  • Formę do tarty posmarować masłem i obsypać mąką
  • Ciasto wyciągnąć z lodówki rozwałkować na średnicę ciut większą od blachy
  • Przełożyć ciasto i równo wylepić spód oraz brzegi
  • Przed pieczeniem zrobić dziurki widelcem w kilku miejscach
  • Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni
  • Gdy ciasto przestygnie można układać składniki
  • Garść startego sera mozzarella rozsypać równomiernie na spodzie ciasta
  • Umyte i pokrojone w plastry pomidory ułożyć jeden obok drugiego
  • Pomiędzy plastry pomidora poukładać kawałki pokrojonej fety, a na kawałki pomidora plasterki czosnku i przekrojonych na pół oliwek 
  • na całości rozłożyć równomiernie zioła
  • Plastry kiełbasy pokroić w cienkie paseczki i położyć na pozostałe składniki
  • Chilli pokroić na malutkie kawałki kawałki i położyć w różnych miejscach
  • Całość przykryć pozostałym serem startym mozzarella
  • Włożyć do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 160 stopni, a później jeszcze 5 minut w temperaturze 180 stopni