QUICHE NA OSTRO
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 kostki masła
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 3 średnie pomidory
- 12 zielonych oliwek (2 łyżki) nadziewanych papryką
- 3 plastry kiełbasy wieprzowej typu "krakowska"
- ok. 100 g sera feta
- 150 g sera startego mozzarella
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli (Tao Tao)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę przesiać do miski
- Dodać jajka, sól oraz masło o temperaturze pokojowej
- Składniki ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Gdy będzie gotowe owinąć je folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki
- Formę do tarty posmarować masłem i obsypać mąką
- Ciasto wyciągnąć z lodówki rozwałkować na średnicę ciut większą od blachy
- Przełożyć ciasto i równo wylepić spód oraz brzegi
- Przed pieczeniem zrobić dziurki widelcem w kilku miejscach
- Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni
- Gdy ciasto przestygnie można układać składniki
- Garść startego sera mozzarella rozsypać równomiernie na spodzie ciasta
- Umyte i pokrojone w plastry pomidory ułożyć jeden obok drugiego
- Pomiędzy plastry pomidora poukładać kawałki pokrojonej fety, a na kawałki pomidora plasterki czosnku i przekrojonych na pół oliwek
- na całości rozłożyć równomiernie zioła
- Plastry kiełbasy pokroić w cienkie paseczki i położyć na pozostałe składniki
- Chilli pokroić na malutkie kawałki kawałki i położyć w różnych miejscach
- Całość przykryć pozostałym serem startym mozzarella
- Włożyć do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 160 stopni, a później jeszcze 5 minut w temperaturze 180 stopni