SKŁADNIKI
- 1 karp (5 dzwonków)
- 3 czubate łyżki mąki
- 10 łyżek oleju
- 1 duża śmietana 18%
- 1 duża śmietana 18% do zup
- 4-5 łyżek czubatych majeranku
- sól
- pieprz
KARP W MAJERANKU
SKŁADNIKI
- 1 karp (5 dzwonków)
- 3 czubate łyżki mąki
- 10 łyżek oleju
- 1 duża śmietana 18%
- 1 duża śmietana 18% do zup
- 4-5 łyżek czubatych majeranku
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Gotowe dzwonki umyć, posolić i obtoczyć w mące
- Na rozgrzanym oleju usmażyć dzwonki (chwilkę, tylko żeby zamknąć pory)
- Przełożyć kawałki mięsa do żaroodpornego naczynia, układając obok siebie
- Każdy kawałek popieprzyć, posypać obficie majerankiem i zalać śmietaną 18% i śmietaną do zup
- Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut, a później w 190 stopniach jeszcze 10 minut