KARP W MAJERANKU

SKŁADNIKI
  • 1 karp (5 dzwonków)
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 10 łyżek oleju
  • 1 duża śmietana 18%
  • 1 duża śmietana 18% do zup
  • 4-5 łyżek czubatych majeranku
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Gotowe dzwonki umyć, posolić i obtoczyć w mące
  • Na rozgrzanym oleju usmażyć dzwonki (chwilkę, tylko żeby zamknąć pory)
  • Przełożyć kawałki mięsa do żaroodpornego naczynia, układając obok siebie
  • Każdy kawałek popieprzyć, posypać obficie majerankiem i zalać śmietaną 18% i śmietaną do zup
  • Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut, a później w 190 stopniach jeszcze 10 minut