PIZZA NA CHLEBOWYM CIEŚCIE

SKŁADNIKI DO PIZZY
  • ok. 15 średniej wielkości pieczarek
  • 2 średnie pomidory
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie fety (270 g)
  • 250 g sera żółtego typu holenderskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • przyprawa do gyrosa
SKŁADNIKI NA CIASTO (3-4 pizze)
  • 350 g mąki pszennej + mąka do podsypania na blat
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 15 g drożdży
  • ok. 15 g masła
  • 75 ml mleka
  • 150 ml ciepłej wody

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA I PIZZY
  • Mąkę wsypać do miski, dodać sól i masło
  • W osobnym naczyniu wymieszać wodę, mleko, cukier i drożdże
  • Połączone składniki dodać do miski z mąką
  • Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia
  • Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na 3 lub 4 części w zależności od tego, jaki ma być gruby spód do pizzy
  • Wydzieloną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę do pizzy. (W przepisie użyto blachę o śr. 33 cm. Najlepiej żeby blaszka miała dziurki)
  • Na cieście rozprowadzić równomiernie sos i układać kolejno składniki
  • Najpierw ułożyć starty ser żółty
  • Następnie umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, ser feta pokrojony w kostkę, kurczak pokrojony w cienkie paski obtoczony w przyprawie do gyrosa
  • Kolejna warstwa startego sera żółtego
  • Na wierzch ułożyć plastry świeżego pomidora, pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki chilli
  • Piec ok. 15 minut w temp. 220 stopni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
  • W naczyniu umieścić sos pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony oraz przyprawy
  • Całość wymieszać