PIZZA NA CHLEBOWYM CIEŚCIE
SKŁADNIKI DO PIZZY
- ok. 15 średniej wielkości pieczarek
- 2 średnie pomidory
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie fety (270 g)
- 250 g sera żółtego typu holenderskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- przyprawa do gyrosa
SKŁADNIKI NA CIASTO (3-4 pizze)
- 350 g mąki pszennej + mąka do podsypania na blat
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 15 g drożdży
- ok. 15 g masła
- 75 ml mleka
- 150 ml ciepłej wody
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
- 250 ml sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie ziół prowansalskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA I PIZZY
- Mąkę wsypać do miski, dodać sól i masło
- W osobnym naczyniu wymieszać wodę, mleko, cukier i drożdże
- Połączone składniki dodać do miski z mąką
- Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia
- Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na 3 lub 4 części w zależności od tego, jaki ma być gruby spód do pizzy
- Wydzieloną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę do pizzy. (W przepisie użyto blachę o śr. 33 cm. Najlepiej żeby blaszka miała dziurki)
- Na cieście rozprowadzić równomiernie sos i układać kolejno składniki
- Najpierw ułożyć starty ser żółty
- Następnie umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, ser feta pokrojony w kostkę, kurczak pokrojony w cienkie paski obtoczony w przyprawie do gyrosa
- Kolejna warstwa startego sera żółtego
- Na wierzch ułożyć plastry świeżego pomidora, pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki chilli
- Piec ok. 15 minut w temp. 220 stopni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
- W naczyniu umieścić sos pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony oraz przyprawy
- Całość wymieszać