PIEROGI RUSKIE
SKŁADNIKI NA FARSZ
- 1/2 kg białego sera
- 1 duża cebula
- kilka gałązek świeżego kopru
- 3-4 gotowane ziemniaki
- sól
- pieprz
- boczek (kawałek o grubości ok. 2 cm)
- tłuszcz
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka ciepłej wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajo
- 2 żółtka
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
- Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę
- Cebulę pokroić na drobne kawałki i zeszklić na tłuszczu
- Boczek pokroić na małą kostkę i zrobić z nich skwarki
- Ziemniaki obrać i ugotować
- Gotowe ziemniaki rozgnieść tak, żeby nie było grudek
- Najlepiej przecisnąć przez praskę tak, jak biały ser
- Tak przygotowane składniki dobrze wymieszać
- Dodać pokrojony świeży koperek, sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki
- Wyrobić ciasto - powinno być elastyczne i nie przylepiać się do rąk ani blatu
- Ciasto nie przylepia się do wałka i jest bardzo miękkie
WSKAZÓWKA
Ugotowane pierogi polać tłuszczem i skwarkami lub podać ze śmietaną