PIEROGI RUSKIE

SKŁADNIKI NA FARSZ
  • 1/2 kg białego sera
  • 1 duża cebula
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • 3-4 gotowane ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • boczek (kawałek o grubości ok. 2 cm)
  • tłuszcz
SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
  • Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę
  • Cebulę pokroić na drobne kawałki i zeszklić na tłuszczu
  • Boczek pokroić na małą kostkę i zrobić z nich skwarki
  • Ziemniaki obrać i ugotować
  • Gotowe ziemniaki rozgnieść tak, żeby nie było grudek
  • Najlepiej przecisnąć przez praskę tak, jak biały ser
  • Tak przygotowane składniki dobrze wymieszać
  • Dodać pokrojony świeży koperek, sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki
  • Wyrobić ciasto - powinno być elastyczne i nie przylepiać się do rąk ani blatu
  • Ciasto nie przylepia się do wałka i jest bardzo miękkie
WSKAZÓWKA

Ugotowane pierogi polać tłuszczem i skwarkami lub podać ze śmietaną