SKŁADNIKI NA CIASTO
- 350 g pszennej mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- sól
SKŁADNIKI NA FARSZ
- 500 g pieczarek (mogą być podgrzybki lub prawdziwki)
- 2 średnie cebule
- 100 g masła
- sól
- pieprz
USZKA Z GRZYBAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 350 g pszennej mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- sól
SKŁADNIKI NA FARSZ
- 500 g pieczarek (mogą być podgrzybki lub prawdziwki)
- 2 średnie cebule
- 100 g masła
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie i sprężyste ciasto. (Jeśli ciasto przykleja się do rąk - dosypać więcej mąki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
- Cebulki drobno pokroić i przełożyć do rondla
- Grzyby oczyścić, pokroić na drobną kosteczkę i dodać do cebulki
- Pokrojone składniki smażyć na maśle, na małym ogniu przez 20 minut. Można dodać troszkę wody, jeśli jest potrzeba
- Dodać sól oraz pieprz do smaku
- Przygotowane ciasto rozwałkować na cienki placek. Wycinać krążki o średnicy 4 cm
- Na każdym krążku położyć farsz
- Następnie dokładnie zlepić
- Gotować we wrzątku z solą
- Po wrzuceniu uszek do wody, można zmniejszyć ogień na mały. Poczekać, aż wypłyną na wierzch
- Poczekać jeszcze ok. 2 minut i powinny być gotowe
- Wyciągnąć uszka na talerz