USZKA Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 350 g pszennej mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • sól
SKŁADNIKI NA FARSZ
  • 500 g pieczarek (mogą być podgrzybki lub prawdziwki)
  • 2 średnie cebule
  • 100 g masła
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie i sprężyste ciasto. (Jeśli ciasto przykleja się do rąk - dosypać więcej mąki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
  • Cebulki drobno pokroić i przełożyć do rondla
  • Grzyby oczyścić, pokroić na drobną kosteczkę i dodać do cebulki
  • Pokrojone składniki smażyć na maśle, na małym ogniu przez 20 minut. Można dodać troszkę wody, jeśli jest potrzeba
  • Dodać sól oraz pieprz do smaku
  • Przygotowane ciasto rozwałkować na cienki placek. Wycinać krążki o średnicy 4 cm
  • Na każdym krążku położyć farsz
  • Następnie dokładnie zlepić
  • Gotować we wrzątku z solą
  • Po wrzuceniu uszek do wody, można zmniejszyć ogień na mały. Poczekać, aż wypłyną na wierzch
  • Poczekać jeszcze ok. 2 minut i powinny być gotowe
  • Wyciągnąć uszka na talerz