PENNE Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
SKŁADNIKI (3 porcje)
- 250 g makaronu penne
- podwójna pierś z kurczaka
- ok. 200 g pieczarek
- garść natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- szczypta soli
- przyprawa do gyrosa
- 1 łyżka masła
- olej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski
- Dodać 2 łyżki oleju oraz przyprawę do gyrosa. Całość dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
- Makaron ugotować w wodzie z solą
- Pieczarki pokroić na ósemki i podsmażyć na maśle, na złoty kolor. Dodać do nich sok z cytryny
- Na patelni usmażyć kurczaka (na oleju, który wcześniej był dodany z przyprawą do gyrosa)
- Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, chilli, imbir i szczyptę soli
- Gdy kawałki mięsa będą usmażone, dodać pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i makaron. Całość dobrze wymieszać
- Gotowe danie wyłożyć na talerz lub do miseczki
WSKAZÓWKA
Sok z cytryny zmieni smak dania i zachowa jasny kolor pieczarek!