ROLADY WOŁOWE
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny
- musztarda
- sól
- pieprz
- olej
- surowy, wędzony boczek (kilka plasterków)
- 1 cebula (pokrojona w cienkie plasterki)
- 2 kiszone ogórki (pokrojone w słupki)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wołowinę pokroić na plastry
- Następnie rozbić je na cienkie kotlety
- Każdy płat mięsa posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem
- Na każdym kawałku wołowiny, położyć: boczek, ogórek oraz cebulę
- Tak przygotowane mięso, zwinąć w rulonik i zabezpieczyć patyczkiem (wykałaczką) przed rozwinięciem
- Roladki polać oliwą i pozostawić na noc w lodówce
- Na patelni rozgrzać olej. Każdą roladkę smażyć do momentu, aż mocno przypieką się
- Później przełożyć je do garnka (najlepiej teflonowego), zalać wodą (muszą być wszystkie roladki zakryte wodą) i tym, co zostało na patelni
- Dodać liście laurowe i ziele angielskie
- Dusić pod przykryciem ok. 2-3 godziny, do momentu, aż będą miękkie
- Można dodać kostkę rosołową lub pieczeniową dla smaku