ROLADY WOŁOWE

SKŁADNIKI
  • 1 kg wołowiny
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • surowy, wędzony boczek (kilka plasterków)
  • 1 cebula (pokrojona w cienkie plasterki)
  • 2 kiszone ogórki (pokrojone w słupki)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Wołowinę pokroić na plastry
  • Następnie rozbić je na cienkie kotlety
  • Każdy płat mięsa posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem
  • Na każdym kawałku wołowiny, położyć: boczek, ogórek oraz cebulę
  • Tak przygotowane mięso, zwinąć w rulonik i zabezpieczyć patyczkiem (wykałaczką) przed rozwinięciem
  • Roladki polać oliwą i pozostawić na noc w lodówce
  • Na patelni rozgrzać olej. Każdą roladkę smażyć do momentu, aż mocno przypieką się
  • Później przełożyć je do garnka (najlepiej teflonowego), zalać wodą (muszą być wszystkie roladki zakryte wodą) i tym, co zostało na patelni
  • Dodać liście laurowe i ziele angielskie
  • Dusić pod przykryciem ok. 2-3 godziny, do momentu, aż będą miękkie
  • Można dodać kostkę rosołową lub pieczeniową dla smaku