KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ
WSKAZÓWKA
W przepisie nie ma podanej ilości ziemniaków, ponieważ przepis jest uniwersalny. Z każdej ilości ziemniaków wychodzą takie same kluski.
SKŁADNIKI
- ziemniaki
- sól
- skrobia ziemniaczana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę
- W misce lub garnku "uklepać" i wyrównać rozgniecione ziemniaki
- Następnie podzielić je na cztery części
- Jedną ćwiartkę odłożyć na bok, a puste miejsce zapełnić skrobią. Całość dokładnie wymieszać
- Uformować kluseczki, a na środku każdej zrobić dziurkę małym palcem
GOTOWANIE KLUSEK
- Do gotującej się wody z solą, wrzucić kluski
- Następnie wymieszać je łyżką cedzakową i zmniejszyć ogień na mały
- Gdy wypłyną na wierzch wody, odczekać 2 minuty
- Powinny być gotowe