KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ

WSKAZÓWKA

W przepisie nie ma podanej ilości ziemniaków, ponieważ przepis jest uniwersalny. Z każdej ilości ziemniaków wychodzą takie same kluski.

SKŁADNIKI
  • ziemniaki
  • sól
  • skrobia ziemniaczana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę
  • W misce lub garnku "uklepać" i wyrównać rozgniecione ziemniaki
  • Następnie podzielić je na cztery części
  • Jedną ćwiartkę odłożyć na bok, a puste miejsce zapełnić skrobią. Całość dokładnie wymieszać
  • Uformować kluseczki, a na środku każdej zrobić dziurkę małym palcem
GOTOWANIE KLUSEK
  • Do gotującej się wody z solą, wrzucić kluski
  • Następnie wymieszać je łyżką cedzakową i zmniejszyć ogień na mały
  • Gdy wypłyną na wierzch wody, odczekać 2 minuty
  • Powinny być gotowe