GOŁĄBKI NA SZYBKO

SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI
  • 1/2 główki włoskiej kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
  • Pomidory (1 puszka) lub sos pomidorowy z kartonika
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GOŁĄBKÓW
  • Kapustę pokroić w wąskie paseczki
  • pokrojoną kapustę przełożyć do garnka i dusić do momentu, aż będzie miękka
  • Dodać odrobinę soli
  • W misce wymieszać mięso mielone, miękką kapustę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), sól (do smaku), pieprz (do smaku), wcześniej namoczoną w mleku bułkę
  • Można dodać troszkę przyprawy do mięsa mielonego
  • Całość dokładnie wymieszać
  • Z przygotowanej mięsnej masy, formować kotleciki
  • Smażyć na patelni z dwóch stron
  • Podawać z sosem pomidorowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
  • Pomidory lub sos, kostkę rosołową umieścić w rondlu
  • Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodać śmietanę, mąkę, sól oraz pieprz
  • Całość zmiksować blenderem
  • Gotować ok. 5 minut