MEDALIONY Z POLĘDWICZKI

SKŁADNIKI
  • 1 polędwica wieprzowa (400 g)
  • 7-8 plastrów boczku (ok. 200 g)
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mięso posolić, popieprzyć i natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Zostawić na godzinę w zimnym miejscu
  • Plastry boczku ułożyć jeden obok drugiego. Na boczek położyć polędwice
  • Każdy plaster nawinąć na mięso. Jeśli boczek jest zbyt krótki, można spiąć go wykałaczkami. Gdy wszystkie plastry boczku będą owijać mięso, należy pokroić je na małe kawałki - medaliony (szerokość plastrów boczku wyznacza wielkość)
  • Grillową patelnię posmarować oliwą
  • Każdy medalion obsmażyć z dołu i z góry
  • Następnie medaliony przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Przy okazji pieczenia mięsa można dodać ziemniaki (najlepiej małe)
  • Ziemniaki umyć, pokroić w ósemki i poukładać je między medalionami
  • Posypać je tymiankiem oraz solą. Zapiekać tak długo, jak medaliony
  • Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są już odpowiednio miękkie