Mięso posolić, popieprzyć i natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Zostawić na godzinę w zimnym miejscu
Plastry boczku ułożyć jeden obok drugiego. Na boczek położyć polędwice
Każdy plaster nawinąć na mięso. Jeśli boczek jest zbyt krótki, można spiąć go wykałaczkami. Gdy wszystkie plastry boczku będą owijać mięso, należy pokroić je na małe kawałki - medaliony (szerokość plastrów boczku wyznacza wielkość)
Grillową patelnię posmarować oliwą
Każdy medalion obsmażyć z dołu i z góry
Następnie medaliony przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Przy okazji pieczenia mięsa można dodać ziemniaki (najlepiej małe)
Ziemniaki umyć, pokroić w ósemki i poukładać je między medalionami
Posypać je tymiankiem oraz solą. Zapiekać tak długo, jak medaliony
Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są już odpowiednio miękkie