Zrobić puree z dyni. Dynię obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, dolać odrobinę wody i gotować do momentu aż będzie miękka
Następnie zmielić kawałki dyni blenderem na gładką masę i jeszcze przez chwilkę trzymać na małym ogniu, żeby woda odparowała. Odstawić puree do wystygnięcia
Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz gałkę muszkatołową
W drugiej, dużej misce ubić jaja z cukrem
Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać kolejno, aromat wanilinowy, olej, puree z dyni oraz partiami przesiane, suche składniki
Całość dobrze połączyć ze sobą. Papilotki poukładać na blasze (najlepiej do muffinek, wtedy każda będzie tej samej wielkości) i wypełnić przygotowanym ciastem do połowy foremki
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka)
Gotowe babeczki wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia
Przygotować polewę
Każdą muffinkę polać polewą. Można posypać wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzeszkami
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
Do rondla włożyć masło i podgrzewać na małym ogniu
Następnie dodać kakao i cukier puder
Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy