MURZYNEK
SKŁADNIKI
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki płaskie cynamonu
- 2 łyżeczki płaskie sody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki konfitury (np. z czarnej porzeczki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli
- Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mleko, dżem, cynamon, olej, sodę, kakao i mąkę. Składniki dobrze wymieszać
- Na końcu dodać pianę z białek
- Całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki
- Przygotowane ciasto przełożyć do niedużej, podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka