Fasolę ugotować do miękkości. Następnie zmielić ją za pomocą blendera na gładką masę i przetrzeć przez sito. Jeśli podczas mielenia fasola będzie zbyt gęsta, można dodać 2 łyżki wody lub mleka kokosowego
Czekoladę i mleko kokosowe umieścić w rondelku. Całość gotować na małym ogniu, do momentu połączenia się obu składników. Mieszać do uzyskania gładkiej masy
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Do masy z fasoli dodać: żółtka, olej, kakao, otręby, cukier trzcinowy, miód, proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę z mlekiem kokosowym
Całość miksować na najniższych obrotach, do momentu połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać partiami ubite białka
Gotowe ciasto przelać do formy (wcześniej posmarowanej olejem i oprószonej zmielonymi otrębami)
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka)