CIASTO Z FASOLI

SKŁADNIKI
  • 380 g ugotowanej, przetartej przez sito fasoli (jaś) tj. ok. 2 i 1/2 szklanki
  • 90 g deserowej i mlecznej czekolady
  • 110 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g zmielonych otrębów pszennych (1 szklanka)
  • ok. 100 ml oleju rzepakowego (1/2 szklanki)
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub brzozowego
  • 3 czubate łyżki miodu (w przepisie rzepakowy)
  • 5 jaj
  • szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Fasolę ugotować do miękkości. Następnie zmielić ją za pomocą blendera na gładką masę i przetrzeć przez sito. Jeśli podczas mielenia fasola będzie zbyt gęsta, można dodać 2 łyżki wody lub mleka kokosowego
  • Czekoladę i mleko kokosowe umieścić w rondelku. Całość gotować na małym ogniu, do momentu połączenia się obu składników. Mieszać do uzyskania gładkiej masy
  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • Do masy z fasoli dodać: żółtka, olej, kakao, otręby, cukier trzcinowy, miód, proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę z mlekiem kokosowym
  • Całość miksować na najniższych obrotach, do momentu połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać partiami ubite białka
  • Gotowe ciasto przelać do formy (wcześniej posmarowanej olejem i oprószonej zmielonymi otrębami)
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka)