MUFFINKI DYNIOWE Z WISIENKĄ

SKŁADNIKI (13 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150-170 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 duże jaja
  • 200 g purée z dyni
  • 30 ml mleka
  • 130 g roztopionego masła
  • wisienki z syropu lub z konfitury
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Foremki do muffinek poukładać na blaszce
  • Nastawić piekarnik na 190 stopni
  • Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę oraz sól. Dodać biały cukier i wanilinowy
  • Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia
  • Puree z dyni wymieszać z jajkami i roztopionym masłem
  • Następnie mieszankę z dyni przełożyć do miski z suchymi składnikami. Całość chwilę miksować mikserem na najniższych obrotach
  • Gotową masę przełożyć do foremek
  • Na środku każdej babeczki umieścić wisienkę (lekko ją wcisnąć w ciasto)
  • Piec przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka