MUFFINKI DYNIOWE Z WISIENKĄ
SKŁADNIKI (13 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150-170 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 duże jaja
- 200 g purée z dyni
- 30 ml mleka
- 130 g roztopionego masła
- wisienki z syropu lub z konfitury
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Foremki do muffinek poukładać na blaszce
- Nastawić piekarnik na 190 stopni
- Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę oraz sól. Dodać biały cukier i wanilinowy
- Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia
- Puree z dyni wymieszać z jajkami i roztopionym masłem
- Następnie mieszankę z dyni przełożyć do miski z suchymi składnikami. Całość chwilę miksować mikserem na najniższych obrotach
- Gotową masę przełożyć do foremek
- Na środku każdej babeczki umieścić wisienkę (lekko ją wcisnąć w ciasto)
- Piec przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka